Sobotní velmi chutný oběd II.

18. května 2013 v 15:06 | Karla |  V KUCHYNI
Dnes ráno jsem si přispala.

U mě je to celkem neobvyklé, probouzím se většinou kolem páté a dnes až o půl osmé. Spalo se mi zřejmě i díky dešti velmi dobře, a to tak dobře, že jsem ani neslyšela vstávat manžela do práce. A to se vážně ještě nikdy nestalo.

Ale díky tomu dnešnímu lenošení, jsem si nestihla vydělat včas maso z mražáku a byla jsem donucena zajet nakoupit.
Vzala jsem s sebou nejstaršího syna, který potřeboval koupit cvrčky pro naši agamu Agátu a já si v Albertu koupila chlazená kuřecí stehýnka a noviny.

Doma jsem zjistila, že je potřeba spotřebovat loňský pórek, který musel vyklidit pole sazeničkám rajčat a namyslela jsem pórkové menu.
Naplánovala jsem si kuřecí stehýnka zapečená s pórkem a pórkovou polévku. Celkem známá a chutná jídla.

Tak jen do toho!

Kuřecí stehýnka jsem nasolená a opepřená chvilku naložila do majonézy smíchané s hořčicí s protlačeným česnekem a olivovým olejem.
Mezitím jsem nakrájela pórek na kolečka, celkem hodně pórku a rozpálila troubu. Pekáček jsem vymazala máslem, stehýnka pokladla vedle sebe a šupla do rozpálené trouby asi na deset minut zatáhnout.
Potom jsem je posypala strouhaným sýrem niva, zasypala pokrájeným pórkem a zalila smetanou na vaření.
Během pečení jsem zjistila, že se pórek nasypaný na stehýnka pálí, tak jsem ho sešťouchala lžící do okolní máčky.
Zkušení kuchaři to jistě vědí, ale mě to překvapilo Mrkající.

Moje máma říká, že chybami se člověk učí. Tak já jsem dnes zase o něco chytřejší.
Musím dodat, že vařit jsem se učila až v manželství za pomocí kuchařek zapůjčených od mámy, telefonu, po kterém mi vždy máma vysvětlila co a jak a poslední dobou i internetu.
Ne že by mě máma nechtěla učit vařit, to chtěla, ale já byla líná a vždycky jsem raději utekla na trénink.

K zapečeným stehýnkům jsem uvařila brambory a naši oblíbenou pórkovou polévku.

Teď bych nerada, aby to vypadalo, že nejíme nic jiného než pórkovou polévku a kuřecí stehýnka. To opravdu nee. Je to jen shoda náhod a kuřecí maso a pórkovku máme opravdu od minulého výborného sobotního obědu poprvé.

Pórkovou polévku mě naučila dělat moje máma. Na másle opražím krupici, přidám dvě vajíčka, zamíchám a zaleji vodou. Přidám nakrájený pórek, sůl, pepř a kmín. A do hotové polévky máme rádi na sádle osmažený pokrájený chlebíček. Prostě lahůdka.

A abych opět využila rozpálené trouby, šetřit mě učila moje babička, ne že by se ji to nějak dařilo, rozhodla jsem se vyzkoušet recept na americké cookies od Vendy http://eumenidas.blog.cz/1305/americke-cookies.

Díky moc Vendy, sušenky jsou úžasné. Jen jsem si trošku musela upravit ingredience, protože čokoládu jsem našla pouze jednu a oříšky žádné.
Jsme hodně žravá rodina. Ale zato jsem našla ovocné müsli, které jsem si na jaře koupila s přesvědčením, že zhubnu.
Müsli zůstalo a moje kila taky.
Takže jsem ho přidala k čokoládě a čokoládovým velikonočním figurkám.
Cookies jsou opravdu výtečné.
Fotografie bohužel nemám, nestihla jsem nic z dnes uvařeného a upečeného jídla vyfotit, vše ti moji hladovci snědli.
Příště to snad stihnu.


Pěkný víkend.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. května 2013 v 17:06 | Reagovat

Oběd musel být moc dobrý. Recept si opíšu, takto jsem kuře ještě nedělala. Já se taky učila vařit až v manželství, ale jen podle kuchařek. Po telefonu ne a internet nebyl. :-)

2 pavel pavel | Web | 18. května 2013 v 19:07 | Reagovat

Já byl právě na kopřivách. Udělej si příště z nich špenát jako teď já. :D

3 karlaprazakova karlaprazakova | 18. května 2013 v 20:20 | Reagovat

[1]: Díky, byl fakt dobrý, příště zkusím pórek vystřídat brokolicí, nebo špenátem. Až narostou :-)

[2]: Špenát z kopřiv je vynikající, taky dělám :-) a včera jsme měli na večeři špenátové brambory. Špenát mi už narostl z loňských mangoldů. Ale už musím zasít další.

4 Vendy Vendy | Web | 18. května 2013 v 20:54 | Reagovat

Pórek je hodně dobrý, a tvůj recept se zdá být dobře vymazlený. Pórek bych dala asi až v půlce nebo ve dvou třetinách pečení, ale chybu může udělat i zkušená kuchařka, navíc jsi tento recept dělala poprvé.
Taky jsem se učila vařit všelijak, něco jsem pochytila od mamky, jak se připravuje maso jsem pochytila od švagrové, když se to učila a s kamarádkou to tenkrát studovaly a pak taky z kuchařek a různých receptů ve Vlastách... pak přibyly televizní pořady o vaření, to už bylo prima a internet je vůbec skvělý.
Pórková polévka se zdá být jednoduchá, a chutná. Dobře jsi to zvládla! A sušenky se taky povedly, já měla též jen jednu čokoláduj (doporučují se dvě až tři), a myslím, že se dá improvizovat. Tobě se improvizace povedla, musli je dobrý nápad!
[2]: Jojo, kopřivový špenát je moc dobrý, kopřivy jsou navíc skvělé i do nádivky nebo do sekané a taky třeba do smažených vajíček...

5 Pukína Pukína | E-mail | Web | 27. května 2013 v 20:41 | Reagovat

Jééé, celý článek se těším na krásné fotečky, u kterých si zaslintám a nic:( To tedy muselo být dobré:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


Nekopírujte mé texty a fotografie.