Nedělní velmi chutný oběd :-)

15. září 2013 v 21:37 | Karla |  V KUCHYNI
Dnes ráno jsem se konečně dostala do lesa na houby. Už jsem se moc těšila. Houby na mě vyskakovaly z internetu, novin i televize a nejvíc mě nalákal článek u Natty: http://nrecepty.blog.cz/1309/zarijova-lumparnicka.

Musím se pochlubit, že jsem našla také krásné hříbečky praváčky. Nebylo jich tolik, ale na dobrou polévku stačily.
Dělám ji úplně jednoduše. Nakrájenou cibulku osmahnu na sádle, přidám dvě lžíce hladké mouky a po chvilce zaleji vodou. Přidám nakrájené brambory, houby, sůl, pepř, kmín.

Hlavním chodem byla treska na bylinkách s bramborem. Tresku jsem osolila, opepřila, posypala citrónovou kůrou a směsí nasekaných čerstvých bylinek. Použila jsem tymián, oregáno a rozmarýn. Pak jsem maso zakápla olivovým olejem. Po chvilce jsem tresku naskládala do máslem vymazaného pekáčku, přidala plátky másla i na maso a dala péct. V horkovzdušné troubě jsem ji pekla asi třicet minut. Mezitím se dovařily brambory a chutný oběd byl hotov.

Děti mě ještě poprosily o trdelník. Ony tedy říkají "prdelník". Ve skutečnosti se jedná o "kringel". Recept mi přinesla sousedka.
Když jsem ho pekla poprvé, přiběhly do kuchyně děti s křikem, že tady voní trdelník. A když výsledek ochutnaly, prohlásily, že to chutná i jako trdelník. Nemůžu to zhodnotit, protože jsem trdelník ještě nikdy nejedla. Jeho cena se mi vždycky zdála dosti vysoká, tak jsem ho vždy koupila jen dětem. Ale věřím jim a hlavně s potěšením sleduji, jak jim chutná.
Recept na těsto je: 300g hladké mouky, špetka soli, 120ml mléka, 15g čerstvého droždí, 30g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 polévková lžíce cukru. Já osobně pro naši žravou rodinu dělám rovnou dvojitou dávku.
Udělám klasické kynuté těsto, nechám vykynout a udělám bochánek, já tedy z dvojité dávky udělám dva bochánky. Každý vyválím do obdélníku a potřu náplní.
Náplň je z 50g másla, 5 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice (já opět dvojitou dávku). Máslo rozpustím v kastrůlku, přidám cukr a skořici.
Poté náplní potřené obdélníky sroluji jako koberec, rozříznu na půl, jen na jednom konci nedoříznu a zapletu jako dvojcop. Smotaný cop spojím do kruhu a upeču.
Je to opravdu velmi dobrý zákusek. Pokusila jsem se výrobu nafotit. Sice fotky nic moc, ale třeba pomohou lépe pochopit výrobu "prdelníku".


Pokud vyzkoušíte, přeji dobrou chuť Usmívající se




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 mengano mengano | E-mail | Web | 20. listopadu 2013 v 15:37 | Reagovat

Co povídáš, máš ho naprosto parádní:)
Já musím dořešit, jak to udělat, aby ten začátek motání nebyl tak zpatlaný. Prostě mi to hned na začátku točení nešlo, pořád se mi to všelijak šklebilo:) Příště zkusím nedoříznout, jako jsi to udělala ty.
Zkus mrknout semhle - tohle je můj cíl:)
http://www.mamincinyrecepty.cz/mazance-zaviny-buchty/estonsky-kringel

2 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 20. listopadu 2013 v 15:47 | Reagovat

Díky za chválu :)
Tak ten maminčin je úžasnej, taky jsem si stanovila svůj cíl :-)
Je to výzva :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


Nekopírujte mé texty a fotografie.