Pozměněné recepty na chutný sobotní oběd

11. října 2015 v 8:51 | Karla |  V KUCHYNI


Schopnost lišit se asi žádnou nemám. Možná kdysi dávno jsem chtěla být nejhezčí, nejlepší a nejbohatší. Teď se můj seznam trošku pozměnil a upravil. Ráda bych byla zdravější, chytřejší, bohatší a možná i hezčí. Ale myslím si, že většinu toho si přeje hodně lidí, tak to asi není žádná moje schopnost lišit se.


Takže si občas jenom pozměňuji recepty. Což znamená, že si je upravuji k obrazu svému a své mlsné rodiny.


Včera jsem byla ráno nakoupit v Albertu. A tady mě vlastně napadá jedna věc, ve které se zásadně liším, a to je to, že nereaguji na žádné reklamy a nic co vidím v reklamě nekoupím. Možná už asi z principu. Ale existuje jedno "ale". Existují slevy. Ne že bych byla slevový král, který kvůli slevě objede všechny možné supérmarkéty a v závěru vyjede hafo benzínu, aby ušetřil pět korun, to ne, ale pokud v obchodě kam jdu na nákup mají něco slevněné a potřebuji to, většinou to vezmu.


Moje dcera již dávno prohlásila, že se mnou nenakupuje ráda, protože jí nic co chce nekoupím a že kupuji jen slevněné věci a že radši chodí s dědečkem, ten jí koupí všechno. Mrkající


Tak tedy v Albertu jsem koupila levné vepřové pleco. Bylo velmi levné. Kilo stálo 59 korun. Pro naši žravou rodinu jsem vzala dva balíčky, každý přes kilo, což se později ukázalo jako velmi dobrý nápad, protože když jsem doma první balíček rozbalila, došlo mi, že to maso stojí opravdu za tu cenu. No, možná i tak bylo levné, ale dalo mi dost práce vykrájet větší kostky na plánovaný recept.



Je mi jasné, že prasátka nerostou do úhledných tvarů použitelných v mojí kuchyni, nicméně vykrájet z této flákoty pěkné kostky masa bez tlustého, blanky a flaks, bylo opravdu náročné. Musela jsem otevřít i druhý balíček a zbylo i hodně masa vhodného do polévky.


Tak co si vlastně stěžuji, koupila jsem levně maso a ještě je to dva v jednom. A to se vyplatí! Usmívající se


K dnešnímu obědu jsem si naplánovala líčka na víně s bramborovou kaší, nudlovou polévku a jako dezert pudinkové pokušení s čokoládou.


Tak a jdeme na to. Originál receptu na líčka na víně najdete zde: http://www.toprecepty.cz/recept/26767-hovezi-licka-na-vine/ . Jsou dobrá, mohu doporučit, několikrát jsem je již dělala, ale pro moji rodinu, která nemá moc ráda v jídle červené víno a občas z nedostatku hovězích líček si recept upravuji takto: vepřové pleco nakrájím na větší kostky, obalím v hladké mouce a osmahnu ve velkém kastrolu na sádle dohromady s domácím špekem nakrájeným na kousky, přidám tři nakrájené cibule, paličku nakrájeného česneku a podleji skleničkou bílého vína.


Druhou skleničku jsem nalila sobě. Bylo velmi dobré a i když můj muž když vidí skleničku vína hned dopoledne povýšeně zvedá obočí a mele něco, co zde nechci publikovat, tak jsem přesvědčená, že jedna občasná sklenička vína u vaření ze mě alkoholika nedělá. A navíc prý alkohol odstraňuje strachové buňky a zjemňuje pilotáž. Já vím, je to totálně blbá a pubertální větička, ale třeba mi to vaření vážně šlo líp.


Dále přidáme sůl, pepř, dvě větvičky rozmarýnu, libeček, zelené vršky z celeru, petrželku, pažitku přilejeme trošku vývaru, jen aby se nám maso nepřichytilo a necháme na mírném ohni asi dvě hodiny dusit.


Zbytky okrájeného "výhodně" zakoupeného masa jsem hodila do dalšího kastrolu, zalila vodou a přihodila cibuli, petržel, celer, pórek, dvě mrkve, stroužek česneku, na kostky pokrájenou kedlubnu, libeček, zelené vršky z celeru, sůl, pepř, nové koření a dala vařit. Uvařenou polévku jsem scedila a zavařila jsem do ní kapání ze dvou vajíček a hrubé mouky. A tady vidíte další drobnou změnu, nudle prostě došly. Veškerou zeleninu jsem nakrájenou vrátila zpět až poté, co jsem talíř polévky nalila své dceři, která již ve školce prohlásila, že "važený ovoce nejí". Každý jistě rozumí, že tím myslela vařenou zeleninu. Vyslovit to již umí, ale zvyk jí zůstal. Bohužel, ale třeba časem ještě dostane rozum. Do polévky jsem ještě přidala nakrájenou pažitku a petrželku.


Bramborovu kaši popisovat nemusím, tu zvládne určitě každý a doufám, že ji budete mít stejně dobrou jako my.


No a dezert na mě nedávno vykuknul na internetu a byl hodnocen jako nejrecept. Originál najdete zde: http://www.nejrecept.cz/recept/pudinkove-pokuseni-s-cokoladou-r1600 . Opět jsem ho již pekla, je dobrý, velmi dobrý. Jen jsem si ho dnes také trošku upravila. Takže potřebujete pět vajíček, které ušleháte s hrnkem a půl cukru, přidáte vanilkový cukr, dva a půl hrnku hladké mouky, hrnek mléka, třičtvrtě hrnku oleje a jeden prdopeč. Naleju na pečícím papírem vyložený plech a peču horkovzduchem asi dvacet minut. Po upečení propíchám druhou stranou vařečky a nechám vychladnout. Uvařím si dva kokosové pudinky se čtyřmi lžicemi cukru ve třičtvrtě litru mléka. Nanesu na vychladlý korpus a nechám zase vychladnout. A na konec poleji čokoládou. Zahřeji smetanu ke šlehání v kastrůlku a rozpustím v ní dvě a půl hořké čokolády. A nechám zase vychladnout.


Buchta je to vynikající, má vlastně jen jednu chybu. Dlouho se připravuje, protože se hodně často čeká až vychladne, ale snězená je hned.



Pokrmy opět nafocené nemám, fotit dobře neumím, ale aspoň jsem vám nafotila svůj rozmarýn.



Tak tedy dobrou chuť a pěkný den Usmívající se


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. října 2015 v 9:02 | Reagovat

Karlo, pěkně lidsky jsi článek napsala, v něčem jsem se našla. Zrovna jsem měla políčeno na to plecko, ale ono asi nahoře vypadá růžově a dole na tácku člověk aby brečel. Nemám ráda tlusté maso a nerada to takhle vyřezávám. Buchta může být dobrá, kousek bych si dala. Měj pěkný den. :-)

2 karlaprazakova karlaprazakova | 11. října 2015 v 11:16 | Reagovat

[1]: Děkuji za návštěvu. Maso bylo čerstvé, jen to bylo opravdu pracné ořezávání.
A buchta je vynikající, řekla bych, stav se na kafe s buchtou :-)

3 pavel pavel | Web | 11. října 2015 v 12:48 | Reagovat

Moje kamarádka si koupila v týdnu v Tescu kotlety taky za 50 korun a pochvalovala si je. Byla taky nadšená z ceny. No když si tak ničí masem zdraví. :D

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. října 2015 v 14:59 | Reagovat

[3]: Baf, opět jeden co nemá rád maso. No co každý má rád cos jiného, hlavně zdraví.

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. října 2015 v 15:00 | Reagovat

[4]: Přidala bych usmívajícího smajlíka, aby jsi pochopil, že to nemyslím zle. Ovšem smajlíci zde nejsou k mámí.

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. října 2015 v 15:05 | Reagovat

Karlo napsáno s humorem, vaření si zvládla určitě bravurně. Taky si ráda recepty přizpůsobím. Nakupovat ve slevě jezdíme občas cíleně, balené maso dá se říct, že kupujeme málo. Manžel chodí k řezníkovi a tam koupil plecko na váhu za stejnou cenu co ty. Měl výhodu, viděl je ze všech stran.
Mít tak po ruce plech s tou tvojí buchtou dala bych si, nemám, tak si dám banán.

7 Fredy Kruger Fredy Kruger | 11. října 2015 v 16:03 | Reagovat

Jann Beykk přines z Albertu  vepřové pleco ....

" No to je něco !  no to je něco !"
rodina křičí :  "Toť nemožný,
jak výborně maso jsi urožnil !

a křehké ! jak paličkou do něj jsi mlátil !
Zda bylo levné ???  kolik jsi platil ???"

"Proč bych měl vydávat peníze jenom ?
za maso  ?  to bylo ukradeno !
Tak , jak vše kolem, - tu ve obydlí !!"

" Já ukrad stůl !"  křičí děd

" My deset židlí !
křičejí  Beykkovi sourozenci

" Já nádobí, vše, - co je ve kredenci!"
vykřikla  matka pyšně...

" A já nic ?  a já nic ??  slyšte !"
vykřikla odkudsi  ze chýše bába :
" Já peřiny všechny sem natahala !"

Nu vidíte,  bábo, dědku  a  máti !
... načpak bych něco měl kupovati  ?"

" Správně  !"  řvou všichni ( i dědoušek kývá )

... a otec ?  proč ten, se neozývá ??

( Již brzy přijde ot  ze vězení )

" Pak teprv se pustíme  do kradení !
... i postel  si ukradnem větší !"

... již všichni se na taťku těší !

8 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. října 2015 v 18:11 | Reagovat

Také jsem nakoupila v Albertu, ale asi jsem měla víc štěstí než rozumu, protože maso bylo pěkné. Je pravda, že jsem se chvíli přehrabovala, to teda jo.

9 Van Vendy Van Vendy | Web | 11. října 2015 v 19:40 | Reagovat

Náhodou, to vaření se sklenkou vína se mi líbí, připadá mi takové šmrncovní a pak, člověk má i větší odvahu experimentovat, když přijde na věc.
Nakonec z toho všeho vyšel chuťově zajímavý oběd i s dezertem!
A co se týká slev, nic proti nim nemám a občas je taky využiju. Tudlevá jsem koupila mraženou kačenu v Tescu, kilo za padesát, a nebyla vůbec špatná. A slev se nežinýruju, protože si stejně myslím, že správě by ty ceny měly být na těch slevách, aby skutečně odpovídaly. Protože, nechce se mi věřit, že by obchody na slevách nějak prodělávaly.
Ale je fakt, že maso kupuji většinou u řeznických pultů, než balíčky někde v boxu.

10 Meduňka Meduňka | Web | 11. října 2015 v 20:43 | Reagovat

Á, levné plecko z Alboše! :D
Též jsme zakoupili a včera padlo částečně do václavkového guláše a částečně kočkám, naštěstí nebylo až tak flaxovité.
Hrozně moc mi chutnají líčka, nejlíp na černém pivě :), ale tvůj upravený recept vypadá slibně a ta buchta... už přemýšlím, jestli se dá udělat "dělená".

11 Bev Bev | E-mail | Web | 12. října 2015 v 14:40 | Reagovat

Moc pěkně jsi popsala své experimentální vaření. Mohlo to být velmi chutné a aby taky ne, jsou tam samé dobré věci. Do Alberta nechodím, ale se slevama to mám stejně. :)

12 Ježurka Ježurka | Web | 12. října 2015 v 19:06 | Reagovat

Zajímavé, já nakupuji ve slevách ráda, ale musím vidět, že je vše v pořádku. Líčka na víně, tedy ani plecko jsem ještě nejedla, jen se stále na to chystám. Jsi šikovná, s těmi úpravami je to fajn.

13 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. října 2015 v 8:29 | Reagovat

Pěkný článek a dokonce i inspirativní! :-)
Nenapsala bych, že nakupuji ve slevách (to slovo se mi z nějakého záhadného důvodu příčí, byť je české), ale když je něco v "akci" a potřebuji to, proč ne :-).

14 Ajka Ajka | E-mail | Web | 21. října 2015 v 4:21 | Reagovat

Supr jsem si početla, ani ty fotky jsem nepotřebovala:-)
Taky nakupuju ve slevách, někdy toho vemu víc, doma hned udělám polotovary a šup do mrazáku:-)

15 Fwjjbrible Fwjjbrible | E-mail | Web | 4. října 2017 v 8:06 | Reagovat

best payday loan companies
<a href="https://paydayllae.com/">payday loans online</a>
payday loans in 1 hour
<a href=https://paydayllae.com/>pay day loans</a> ’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


Nekopírujte mé texty a fotografie.